Hooggevoelig

Is jouw kind ‘overprikkeld’?

Hooggevoelige (hoogsensitieve) kinderen nemen veel waar. Ze vinden het moeilijk de grote hoeveelheid prikkels die dagelijks op hen afkomen te verwerken. Er ontstaat “overprikkeling”. Dat kan zich uiten in terugtrekken of juist heel druk gedrag, in woede-aanvallen, hangerigheid, op zichzelf willen zijn, boosheid of concentratieproblemen.

Kenmerken hooggevoeligheid

Het is niet altijd duidelijk of een kind hooggevoelig is. Kenmerken en eigenschappen van hooggevoelige kinderen kunnen sterk lijken op kenmerken en eigenschappen bij bv. ADHD, ADD of ASS . Bij veel ouders bestaat dan ook de behoefte te onderzoeken wat de oorzaak is van het gedrag dat hun kind laat zien, en hoe zij hun kind het best kunnen ondersteunen.

Overprikkeld kind

Omgang met hooggevoeligheid

In mijn praktijk leer ik het kind (en de ouders) hoe hij om kan gaan met de grote hoeveelheid prikkels die op hem afkomen. Het is belangrijk dat het kind leert om zichzelf te beschermen tegen overprikkeling, zodat hij steeds meer in zijn eigen kracht kan komen. Als het kind leert om te gaan met zijn hooggevoeligheid, kan hij ook de kwaliteiten ervaren en benutten die deze eigenschap met zich mee brengt. Vaak zijn zij bovengemiddeld creatief, intuïtief, opmerkzaam, nauwgezet en gewetensvol. Kenmerkend is ook dat zij goed op de lange termijn kunnen denken, aandacht hebben voor zingeving, anderen goed kunnen aanvoelen, oog hebben voor detail …en nog veel meer!

Vrijblijvend kennismakingsgesprek

Heeft u behoefte aan wat meer informatie en inzicht in mijn manier van werken, dan nodig ik u van harte uit in mijn praktijk voor een vrijblijvend (gratis) kennismakingsgesprek. Hier laat ik u graag zien op welke manier ik een kind gebruik leer maken van zijn “gedachtekracht”.